Los Montesinos
Els Montesinos deu el seu nom a la família nobiliària que va regir els destins de les terres on s’enclava el poble. Des de les reformes del Cardenal Belluga el conjunt del Baix Segura va ser prosperant i amb ella Els Montesinos, fins arribar a l’actual xifra de població de dret de 2.841 habitants.
La demarcació territorial dels Montesinos, va pertànyer al municipi d’Almoradí des S.XVI, fins a l’any 1990, en el qual va finalitzar la tutela tradicional que havia exercit aquesta població. En efecte, mitjançant Decret 140/90 del Cosell de la Generalitat Valenciana, Els Montesinos es va convertir en municipi independent, amb Ajuntament propi i amb territori desmembrat de l’antic terme d’Almoradí.
El terme municipal dels Montesinos, l’extensió és de 15.132.824 m2, està situat a l’extrem sud de la província d’Alacant i de la Comunitat Valenciana, al Sud de la comarca del Baix Segura, a les terres que tradicionalment han conformat el “camp o secà”, allunyat de l’horta o terres regades pel Riu Segura.
Aquest municipi ve emmarcat pels següents termes municipals:
- Al Nord, amb Algorfa i Rojals.
- Al Sud, Sant Miquel de Salines.
- A l’Est, Torrevella, limitant-la per la “Llacuna Salada”
- I a l’Oest, Almoradí i Oriola.
Els primers resultats causals per al desenvolupament i assentament d’aquest municipi, van arribar a principis de segle amb la construcció del Canal de Regs de Llevant, marge dreta, i van prosseguir amb les diverses situacions d’extracció i embassament d’aigües existents en el subsòl. L’ampliació del regadiu va culminar en els Vuitanta amb les aportacions transvasament Tajo-Segura i prossegueix, en l’actualitat, amb el reciclatge d’aigües residuals i la instal·lació de modernes plantes dessalinitzadores que milloren la qualitat de les aigües hipogees.
La tradició agrícola s’està transformant a passos de gegant causa de la pressió del turisme de costa, gràcies a la seva proximitat amb Torrevella i Guardamar del Segura. Aquesta prosperitat es reflecteix en els projectes municipals corresponents a les Normes Subsidiàries aprovades definitivament el 1996 que preveuen construir dues zones industrials d’uns 340.709 metres quadrats, dues residencials d’uns 245.000 metres quadrats i un pla parcial de 478.692 m2 que suposarà un creixement de la de la població d’aquesta localitat en 9.913 persones més, població treta a partir dels habitatges que es van a construir en total, suposant que en cadascuna dels habitatges construïts fossin ocupades per una família de tres components.